čtvrtek 23. července 2015

Maringotka - rekonstrukce

A je to tu. :) Maringotka stojí na svém místě a nás čeká plánování rekonstrukce. Máme pocit, že se nám naše "seznamy" osvědčily, takže i tentokráte usedáme nad papír a vymýšlíme, jak bychom si to ideálně představovali.

Pokud by někoho zajímali bližší postupy, jak jsme co dělali nechť se na nás obrátí emailem nebo v komentáři. Tady budeme popisovat pouze výčet toho, co jsme všechno dělali, nikoli jak, jelikož to by bylo na malou příručky - Zveleb si svou maringotku! :)

Co bychom chtěli mít v maringotce?

  • Teplá a studená tekoucí voda  
  • Co největší pracovní plocha linky
  • "Bio stůl" - místo pro odšťavňovač, pekárnu, jogurtovač, Herboldu (náš křeččí domácí mazlíček) atd.
  • Sprchový box
  • Umyvadlo
  • Jídelní stůl pro 2 osoby
  • Šatní skříň 
  • Botník
  • Postel s úložnými prostory nad i pod
  • Krbová kamna
  • Sporák s troubou
  • Lednice

Co se do maringotky vejít nemusí?
  • Toaleta
  • Pračka - poohlédneme se po nějaké veřejné prádelně

Jak to všechno do té malé maringotky umístit? 

Kreslili jsme, mysleli jsme a vymysleli. Nábytek bude veškerý na míru, stejně jako kuchyňská linka, bio stůl i jídelní stůl. Jen okna, sprchový box, umyvadlo a sporák budou dopředu koupené. 

A jak ta naše rekonstrukce začala?

V maringotce bylo spousta starého nábytku a spotřebičů, takže nejdříve proběhla řádná debordelizace. Když byly rozmontované všechny postele, rozložená linka, veškerý nábytek odvožen do sběrného dvora a na nás ze všech stran koukal jen sololit, tak přišla fáze výměny oken. Původní okna byla z vlakového vagónu. Na stavebním bazaru www.stbharfa.cz jsme objevili krásná plastová okna, která odpovídala i velikosti, kterou jsme chtěli, tak byly naše. 

Vyklízení maringotky

Nová okna

A už je hotovo
 
Máme nová okna a zbytky starého nábytku :)

Po výměně oken následovaly rozvody vody, kterou jsme přivedli přes čerpadlo až do maringotky. Vzhledem k tomu že jsme se rozhodli i pro vodu teplou, tak jsme pořídili malý chalupářský 15l bojler a bohatě to pro dva lidi stačí. Po rozvodech vody, následovala elektřina - zásuvky, vypínače, světla. Komín se musel uzpůsobit krbovým kamnům. Když už bylo všechno rozvedeno, tak hurá na podlahu a obložení. Nakoupili jsme spousta balíků palubek - měřili, řezali, bouchali, až to to najednou začalo vypadat jako krásná místnost v nějaké horské chaloupce. Když se maringotka zahalila do palubkového hávu, tak ještě všechno alespoň dva krát natřít než se začne vyrábět kuchyň a jiný nábytek. 

Tady se to bude spinkat :)
Na bazaru jsme koupili plynový sporák, který Michal předělal tak, aby si rozuměl s propan butanovou lahví a ledničku. Nakonec se nám podařilo do linky zakomponovat i pračku. Nemáme kanalizaci, septik ani jímku, takže veškerá odpadní voda jde do trativodu. Používáme ekologické prostředky jak na praní, mytí nádobí, tak mytí sebe, abych neničili přírodu ani náš  jediný vodní zdroj. 

Linka je na světě


Na fotce je krásně vidět, jak je vyřešena "infrastruktura". Bojler je zasunut v lince za sprchovým boxem, teplá voda vede, jak do boxu, umyvadla tak dřezu. Smontoval sprchový box byl vcelku oříšek, jelikož se ukázalo, že je mírně vyšší nežli strop maringotky, ale i s tím si české šikovné ručičky poradily a nyní na box nedáme dopustit. Po dokončení linky a vodního hospodářství přišly na řadu kamna, jakožto jediný zdroj tepla. 


Už je i čím topit
Posléze se ukázalo, že i sporák s troubou jsou velmi dobrými zdroji tepla. Vzhledem k velikosti maringotky se dá pěkně vytopit i během vaření večeře. V létě když je venku 30 stupňů, v maringotce 35 stupňů, tak se uchylujeme k studené kuchyni.:) Jak jsme se zabydlovali, si ukážeme příště.:)










neděle 19. července 2015

Maringotka - koupě

Po prvotním nadšení, že jsme našli místo, kde bychom chtěli žít, jsme usedli k papíru a začali kreslit, vymýšlet, počítat. Nakonec jsme došli k závěru, že chatička je v tomto stavu neobyvatelná a bude nutné ji zrekonstruovat, případně úplně předělat. Na pozemku, který nebyl zhruba 15 let využívaný vyrostly stromy do takové výšky a šířky, že zabírali většinu plochy pozemku, takže budou muset být pokáceny. Nejdůležitějším závěrem bylo, že se chceme do Malšovy Lhoty co nejdříve přestěhovat. Plán byl jasný, nejdříve pozemek, co nejvíce pročistit a pak vymyslet způsob, jak se tam co nejrychleji přestěhovat. 


Křoviňák a holinky se staly mými věrnými společníky.

Škoda, že už jsou Vánoce za námi - takových vánočních stromečků by se u nás našlo. 

A tak jsme káceli, káceli a káceli...
Zbylo jen posledních pár stromků, které jsme ponechali. A nyní přišla na řadu druhá otázka, jak se sem co nejdříve přestěhovat. Po zvažování různých variant nakonec vyhrála maringotka. Začali jsme brouzdat po internetu a zjistili jsme, že snad všichni prodejci maringotek, kteří zajišťují i odvoz jsou z Moravy. Věděli jsme, že by pro nás bylo značně komplikované si odvoz zajišťovat sami, proto jsme tyto inzeráty rovnou vyřazovali. Nastal den D a vyrazili jsme se podívat na několik našich potencionálních obydlí. Dopředu jsme si opět řekli, jak bychom si tu ideální maringotku představovali. 

Ideální maringotka
  • Plechová (pouze z důvodu, že na mne plech působí opticky bezpečněji)
  • Velikost - co největší - optimálně 10 x 2,5 m
  • Vchod z delší strany maringotky 
V Brně jsme vybrali. Plechovou maringotku 7m x 2,5m s vchodem na delší straně. Výběr v menších velikostech byl podstatně větší nežli v těchto větších, takže jsme se nakonec rozhodovali mezi třemi kousky. Pan prodávající byl tak rychlý, že už večer byla maringotka v Hradci. Když uviděl cestu, která k pozemku vede, tak prohlásil, že na tohle bude potřeba traktor, zamával nám a vyrazil zpět ku Brnu. Naštěstí tu máme moc fajn hospodského, který má traktor, tak druhý den následovalo stěhování maringotky na pozemek. 
Náš nový příbytek

Maringotka nám krásně ladí s chatičkou

Bydlení - výběr místa

Po finálním rozhodnutí, že nebudeme rekonstruovat byt, v kterém přebýváme, nastala fáze výběru nového místa k žití v okolí Hradce Králové. Na základě semináře Urychlovač snů jsme již měli základní představu, jak bychom si toto místo představovali, co je pro nás důležité a co jsme ochotní oželet. Náš seznam vypadal následovně:


Naše ideální místo k žití v přírodě:

  • Vzdálenost do centra Hradce Králové 15 minut na kole
  • Dostupnost MHD do 1 km 
  • Min. frekvence MHD 1x za hodinu v časovém rozmezí 6:00 - 20:00
  • Velikost pozemku 1 hektar 
  • Elektřina a voda (studna) na pozemku

Co naše ideální místo k žití mít nemusí:
  • Kanalizace, plyn, veřejný vodovod
  • Asfaltová příjezdová cesta
  • Sousedé
  • Služby v místě - obchod, lékař, školka, škola, restaurace 

Věděli jsme, že všeho určitě nedosáhneme, ale představovat jsme si to mohli a slevit jsme mohli také vždycky. Po několika měsících vybírání, jsme se rozhodli pro 800 m2 veliký pozemek v Malšově Lhotě, která je součástí Hradce Králové. Na pozemku, ke kterému vede pouze zpevněná cesta, stojí neobyvatelná chatička, studna a elektřina. Z jedné strany pozemku teče Orlice, druhou stranu obtéká slepé rameno, žádný další rekreační objekt se v blízkosti nenachází, takže jsme se ocitli na samotě. 


Pohled od příjezdové cesty


Zahrada



Chatička



Co s tím všechno provedeme?


sobota 18. července 2015

Proč jsem se rozhodla založit blog?

Minulý rok v létě jsem se zúčastnila krásného semináře - Urychlovač snů, který měl být primárně zaměřen na možnosti bydlení v přírodě, ale ve skutečnosti pojal mnoho dalších témat a odjížděla jsem plna odhodlání vydat se dál po cestě, která mi ještě před pár lety přišla nemyslitelná. 




Rok se s rokem sešel a když jsem se ohlédla za sebe, tak jsem pocítila hřejivý pocit, že se za ten rok sny opravdu začaly plnit. Přestěhovala jsem se do přírody


Stala jsem se lektorkou jógy.

 A ještě více se ponořila do experimentování s jednoduchou a přitom chutnou kuchyní

Kolegyňky v práci při obědových pauzách vždy netrpělivě nahlížely do mé krabičky, co se v ní zase skrývá za zajímavou kombinaci. Kamarádi se mne neustále vyptávali, jak to tam u vás na samotě vypadá a jak jste řešili vodu, poštovní schránku atd. Když jsem začala předcvičovat jógu, tak za mnou začaly chodit moje jogínky s tím, že by je zajímalo, jak je to s tou relaxací, zda se u ní může usnout nebo ne, jak je to s tím stojem na hlavě, pro koho je vhodný a pro koho ne. Tak jsem se rozhodla, že vám o tom všem napíšu - vážně i nevážne, prakticky i filosoficky. 



















pp